
Het kabinet heeft besloten om het plan voor één invorderingsregime voor rijksbelastingen en toeslagen te laten vervallen. De ontvlechting van de Belastingdienst, Dienst Toeslagen en Douane vraagt om een andere aanpak.
Sinds 2020 is ingezet op de ontvlechting van de Belastingdienst, Dienst Toeslagen en Douane. Elk onderdeel heeft nu een eigen directeur-generaal en bestuurlijke aansturing. Dit moet de dienstverlening verbeteren, de managementinformatie en ICT versterken en meer oog bieden voor de menselijke maat. De processen van belastingheffing en -inning verschillen wezenlijk van het uitkeren en terugvorderen van toeslagen, evenals de doelgroepen. Daarom is gekozen voor een aparte sturing en benadering.
De Wet Stroomlijnen was gebaseerd op het idee van één invorderingsregime, met de Invorderingswet 1990 als basis voor zowel belastingen als toeslagen. Dit past niet meer bij de huidige situatie, waarin Dienst Toeslagen en de Belastingdienst zelfstandig functioneren. Het aanwijzen van de ontvanger als bevoegd bestuursorgaan voor beide processen zou de ontvlechting juist tegenwerken en niet bijdragen aan betere dienstverlening.
Vervallen van wetsartikelen
Uit de heroverweging blijkt dat de kern van de Wet Stroomlijnen – één invorderingsregime – niet meer actueel is. Daarom stelt het kabinet voor om de relevante artikelen (XII t/m XIX) uit de Fiscale vereenvoudigingswet 2017 te laten vervallen. Dit wordt opgenomen in de Fiscale verzamelwet 2027. Ondertussen zijn de in de wet gesignaleerde knelpunten inmiddels onderzocht of via andere wetgeving en beleid opgelost.
Geef een reactie