‘Onze rechters en medewerkers zien waar het recht in de dagelijkse praktijk knelt, waar processen vastlopen en waar onrechtvaardigheid het rechtssysteem binnendringt’, schrijft Henk Naves (voorzitter Raad voor de rechtspraak) bij het jaarverslag. De transitievergoeding, die ondernemers vaak moeten betalen aan werknemers die zijn ontslagen, vinden rechters in sommige gevallen ‘meer dan knellend’.
Zo zijn er volgens Naves ondernemers die door de coronacrisis hun onderneming staakten om een faillissement te voorkomen. ‘Vaak zijn dan het spaargeld en de pensioenvoorziening van die ondernemer al verdampt. Toch moet ook dan een transitievergoeding worden betaald, terwijl dat mogelijk leidt tot het faillissement dat de ondernemer juist probeerde te voorkomen.’
Belastingzaken bij de rechtbanken
Bij belastingzaken was er in 2021 een daling van het aantal ingekomen zaken met 11%. Zowel het aantal nieuw aangebrachte belastingzaken lagere overheden als de rijksbelastingzaken zijn gedaald, met respectievelijk 13 en 9%. De afname van het aantal ingekomen belastingzaken lagere overheden kan verklaard worden door een afname van de zaken betreffende de waardering onroerende zaken (WOZ). In 2020 was het aantal nieuw ingekomen WOZ-zaken hoog, door de instroom van een cluster van ongeveer 3.600 zaken. Bij rijksbelasting was er een forse afname van zaken betreffende omzetbelasting en inkomstenbelasting, van respectievelijk 40 en 36%. Het aantal zaken betreffende belasting van personenauto’s en motorrijwielen (BPM) nam wel sterk toe en verdubbelde in 2021 ten opzichte van 2020, nadat er in 2020 juist een forse afname was van deze zaken.
Belastingzaken bij de gerechtshoven
De toename van nieuw aangebrachte belastingzaken was ten opzichte van 2020 met 83% (circa 3.000 zaken) fors. Zowel het aantal belastingzaken lagere overheden groeide fors met 95% naar 1.800 zaken, als het aantal rijksbelastingzaken, dat groeide met 80% naar circa 4.800 zaken. Bij de belastingzaken lagere overheden stegen zowel het aantal WOZ-zaken, met 92% naar circa 1800 zaken, als de overige zaken, met 102%, fors. Bij de rijksbelastingzaken was er bijna een verviervoudiging van het aantal BPM-zaken, een groei van circa 1.600 zaken.
Belastingkamers gerechtshoven
De toeslagenaffaire heeft geen directe invloed op de geschillen over belastingen. Wel benadrukt deze affaire voor de belastingkamers van de gerechtshoven dat de rechtsbescherming van de burger als een essentiële factor meegewogen moet worden in de beslissingen. Daartoe is een bezinning binnen de hoven geweest op de lopende zaken, waaronder de zogenoemde Fraude Signalering Voorziening (FSV)-lijst.
Geef een reactie