Premieplicht door potentieel thuiswerk

donderdag 2 oktober 2014 Remco Latour 485x gelezen

Als een Nederlander in dienst is bij een buitenlandse werkgever maar een substantieel deel van zijn werkzaamheden in Nederland verricht, zal hij premieplichtig zijn voor de volksverzekeringen. Deze werkzaamheden in Nederland kunnen ook bestaan uit het helpen van Nederlandse klanten vanuit de eigen woning. Dit blijkt althans uit een uitspraak van Hof Den Haag.

Sito Wijngaarden - Flickr

Sito Wijngaarden - Flickr

Deze zaak betrof een man die werkzaamheden verrichtte voor een werkgever die was gevestigd in Luxemburg. Hoewel de man zich had ingeschreven op een Luxemburgs adres, bleef hij fiscaal gezien inwoner van Nederland omdat zijn gezin in Nederland bleef wonen. De vraag was of hij nog steeds premieplichtig was voor de Nederlandse volksverzekeringen. De man meende van niet, omdat hij alleen in Luxemburg werkzaamheden zou verrichten. De inspecteur wist echter voor de belastingrechter het tegendeel aannemelijk te maken. De Luxemburgse werkgever stelde namelijk personeel ter beschikking aan binnenvaartschippers. Dit personeel was in diverse landen actief, waaronder Nederland. Vanuit zijn positie als contactpersoon met de klanten lag het voor de hand dat de man ook in Nederland werkzaamheden verrichtte. Zelfs wanneer hij met zijn gezin in Nederland verbleef, moest hij immers bereikbaar zijn voor de klanten. Het hof vond aannemelijk dat de man daarmee ook in Nederland werkzaamheden verrichtte. Op basis van de regels van Verordening 1408/71, inmiddels vervangen door Verordening 883/2004, was de man daarom premieplichtig voor de volksverzekeringen in Nederland.

 

Verordening: artikel 13, eerste lid Verordening 883/2004

Meer informatie: Hof Den Haag, 16 april 2014 (gepubliceerd 1 oktober 2014), ECLI:NL:GHDHA:2014:3022

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang dagelijks het laatste nieuws en informatie over andere relevante producten van Sdu Licent Academy.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Maanweg 174

2516 AB Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2019 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.