Schenk aandacht aan vermogensoverdracht aan kinderen

vrijdag 10 november 2017 Michel Halters 2067x gelezen

Waarom schenken aan kinderen? Het biedt de mogelijkheid om jaarlijks onbelast geld aan de volgende generatie over te dragen. Ook is het een goede financiële ondersteuning van de kinderen met name bij gebruik van de bijzondere vrijstellingen voor schenkingen door ouders aan kinderen van 18 tot 40 jaar en door het wegschenken van vermogen wordt de eigen bijdrage Wet LangdurigeZorg (Wlz) lager bij opname in een verzorgingsinstelling en blijft het vermogen binnen de familie.

Kwijtschelden van een lening of een gedeelte van een lening is een veel voorkomende manier van vermogensoverdracht. Zo kunnen ouders immers de vermogensoverdracht zo inkleden dat van de laagste tarieven voor de schenkbelasting kan worden geprofiteerd. Bij het kwijtschelden van een vordering door de ouders is een probleem dat de kinderen geen contanten krijgen en daarom de verschuldigde schenkbelasting uit eigen middelen zouden moeten voldoen. Veel ouders kiezen er daarom voor om de verschuldigde schenkbelasting dan maar voor eigen rekening te nemen, maar dat is een dure oplossing. Optimaler is om de vordering voor een lager bedrag kwijt te schelden en daarnaast een bedrag in contanten te schenken, waarmee de kinderen dan de verschuldigde schenkbelasting kunnen voldoen. Wanneer de vordering van de ouders groot genoeg is, zouden de ouders voor 2017 € 12.227 in contanten kunnen schenken en € 115.362 van de vordering kunnen kwijtschelden. Zo blijft de schenking in het 10%-tarief, rekening houdend met de vrijstelling van € 5.320.

 

De nieuwe vrijstelling voor schenking voor de eigen woning

Sinds 2017 kunnen ouders weer € 100.000 onbelast schenken aan hun kinderen, mits die het ontvangen bedrag maar gebruiken voor bijvoorbeeld de aanschaf van de woning of onderhoud. Deze nieuwe regeling kent vele haken en ogen. Wanneer kinderen al eerder een bedrag geschonken hebben gekregen voor de eigen woning is ingewikkeld overgangsrecht van toepassing. Dit laten we verder onbesproken.

 

Pas op met kwijtschelden lening eigen woning kinderen

Er is thans nog geen duidelijkheid over de vraag of het kwijtschelden door de ouders van een lening eigen woning kwalificeert voor toepassing van de verhoogde vrijstelling. Probleem is namelijk dat expliciet is bepaald dat alleen een schenking in cash kwalificeert, want het bedrag van de schenking moet daadwerkelijk door de schenker zijn betaald. Als ouders geen risico willen lopen, doen zij er verstandig aan een kasrondje te maken. Ze schenken een bedrag in contanten aan hun kinderen en laten hun kinderen vervolgens daarmee de lening aflossen.

 

Alleen ontbindende voorwaarde mogelijk

De enig toegestane voorwaarde in een overeenkomst van schenking voor de eigen woning betreft een ontbindende voorwaarde. Toegestaan in een overeenkomst is bijvoorbeeld de formulering: 'De schenking (..) is gedaan onder de ontbindende voorwaarde (..) het bedrag van de schenking conform (..) niet heeft besteed aan de eigen woning’

 

Let op met formulering ontbindende voorwaarde

De formulering van de ontbindende voorwaarde luistert heel nauw. Bij een onjuiste formulering wordt de gehele schenking ongedaan gemaakt. Dat is vaak niet de bedoeling. Ouders willen juist dat de schenking in stand blijft voor zover het bedrag van de schenking is besteed aan de eigen woning. Daarnaast is het belangrijk zich te realiseren dat kinderen een bedrag van € 25.526 niet aan de woning hoeven te besteden. Willen ouders en kinderen van deze mogelijkheid gebruik maken, dan moet dit ook goed in de overeenkomst staan verwoord.

TIP!

Wanneer kinderen een eigen woning hebben, gebruik dan de bijzondere vrijstelling voor de eigen woning in plaats van de eenmalige gewone verhoogde vrijstelling ouders/kinderen. Bij de bijzondere vrijstelling hebben kinderen uiterlijk tot het eind van het tweede jaar volgend op het jaar van schenking de tijd om de schenking aan de eigen woning te besteden. Doen ze dat niet, dan hebben ze toch nog recht op de gewone vrijstelling. Als ouders en  kinderen spijt krijgen ze dat ze de gewone verhoogde vrijstelling hebben gebruikt in plaats van de vrijstelling voor de eigen woning, dan is er geen weg meer terug.

 

Meer informatie over schenken aan kinderen

Om u tijd te besparen bij advisering over schenken aan kinderen, is er de Toolkit Schenken aan kinderen. Deze Toolkit bevat precies de tools en documentatie om uw cliënt praktijkgericht te kunnen adviseren. U kunt direct aan de slag en de aandacht richten op uw cliënt. Wilt u weten meer weten over de inhoud van deze Toolkit? Klik hier voor een volledig overzicht.

> BESTELLEN

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang dagelijks het laatste nieuws en informatie over andere relevante producten van Sdu Licent Academy.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Pr. Beatrixlaan 116
2595 AL Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2018 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.