Ondanks alle kritiek wil staatssecretaris Wiebes de invoering van de Wet deregulering arbeidsrelaties (DBA) gewoon doorzetten. Het vervangen van de Verklaring arbeidsrelatie (VAR) neemt onnodig papierwerk weg bij zelfstandigen en verbetert de handhaving van de Belastingdienst, waardoor zowel de administratieve lasten als uitvoeringskosten dalen.
Dat laat hij weten in antwoord op vragen van de Eerste Kamer. De VAR heeft volgens Wiebes vooral één effect: zij belemmert de handhaving door de Belastingdienst, omdat de opdrachtgever er geen rol bij speelt en er niet op kan worden aangesproken. Met de Wet DBA zijn zowel opdrachtgever- als nemer gezamenlijk verantwoordelijk voor de totstandkoming van de juiste overeenkomst en de naleving daarvan. Daarmee wordt een effectieve handhaving door de Belastingdienst mogelijk.
Uit onderzoek van het Ministerie van Economische Zaken blijkt dat van alle personen die zichzelf aanmerken als zzp’er, 2% tot 14% feitelijk niet als zelfstandige opereren. Zelfs als dit slechts 2% is, dan nog betreft het zo’n 15.000 tot 20.000 personen die ten onrechte niet onder de werknemersverzekeringen vallen en waarvoor ten onrechte geen loonheffingen worden afgedragen of voldaan. Ingeval van 14% gaat het om zo’n 100.000 tot 140.000 personen. Het probleem is dus groot genoeg om aan te pakken, aldus de staatssecretaris.
Verder stelt Wiebes dat het risico op grote naheffingen bij de opdrachtgever klein is en geringe afwijking van de overeenkomst niet meteen leidt tot het vervallen van zekerheid, mits de opdrachtgever of -nemer kan aantonen dat sprake is van een incident.
Stemming uitgesteld
De stemming door de Eerste Kamer over de Wet DBA is uitgesteld naar 2 februari 2016.
Eerdere berichten:
Meer informatie: ‘Beantwoording vragen DBA’, Ministerie van Financiën, 18 januari 2016
Geef een reactie