Stelt een btw-ondernemer vastgoed in privé te hebben gekocht, maar doet hij met betrekking tot dit vastgoed meer dan normaal vermogensbeheer? Dan is het vastgoed toch ondernemingsvermogen voor de omzetbelasting.
De Rechtbank Noord-Holland heeft op 8 mei 2024 geoordeeld dat de eiser bij de levering van twee bouwkavels heeft gehandeld als ondernemer voor de omzetbelasting. Een man is sinds 2003 geregistreerd als ondernemer voor de verhuur van onroerend goed. In 2007 heeft de man een landgoed gekocht. Na het uitvoeren van verbouwingen en restauraties heeft de man arbeiderswoningen gesloopt en vier bouwkavels gerealiseerd. In 2019 levert hij de eerste twee kavels en voldoet hij de omzetbelasting. De man meent echter dat de voldoening van de omzetbelasting onterecht is. Hij stelt dat hij de transacties en handelingen met betrekking tot het landgoed als privépersoon heeft gehandeld. Volgens de man heeft hij enkel zijn eigendomsrecht uitgeoefend. De verkoop van het bewerkte landgoed was een incidentele handeling. Daarnaast stelt de man geen voorbelasting te hebben afgetrokken.
Meer dan normaal vermogensbeheer
De Belastingdienst ziet de man echter als ondernemer, gezien de actieve stappen die hij ondernam. Rechtbank Noord-Holland oordeelt dat ondernemerschap voor de omzetbelasting inhoudt dat men zelfstandig een bedrijf uitoefent of een vermogensbestanddeel exploiteert met het oog op duurzame opbrengst. De activiteiten van de man, waaronder het slopen van woningen, het verbeteren van de toegangsweg en het mogelijk maken van woningbouw, gingen verder dan normaal beheer van privévermogen. De man heeft dus gehandeld als ondernemer voor de omzetbelasting. Dat hij geen voorbelasting heeft afgetrokken, is niet bepalend voor het ondernemerschap bij de levering van de kavels.
Wet: art. 15, eerste lid, onderdeel a WBRV en art. 7, tweede lid en 11, eerste lid, onderdeel a Wet OB 1968
Geef een reactie