Het ministerie van Financiën heeft een ontbrekend stuk uit de memorie van toelichting van wetsvoorstel Uitvoeringswet verordening cryptoactiva alsnog gestuurd naar de Tweede Kamer.
De Tweede Kamer heeft de memorie van toelichting van het wetsvoorstel Uitvoeringswet verordening cryptoactiva ontvangen. In dit document is echter een stuk weggevallen. Het gaat om precies te zijn om de paragraaf over de consultatie. De minister van Financiën heeft daarom alsnog de desbetreffende paragraaf in zijn geheel gestuurd naar de Tweede Kamer. Uit deze toevoeging blijkt onder meer dat de toezichthouders DNB en AFM met betrekking tot de haalbaarheid van de overgangsperiode hebben aangegeven dat een overgangsperiode van zes maanden haalbaar is. In verschillende consultatiereacties is geuit dat het belangrijk is de sector zo tijdig mogelijk te informeren over de vergunningsaanvraag en hier eventueel al vroegtijdig mee te starten.
Zorgen over gelijk speelveld
Een andere zorg betreft een gelijk speelveld binnen Europa en de Nederlandse concurrentiepositie. Lidstaten kunnen namelijk afhankelijk van hun huidige nationale kader zelf bepalen hoe zij omgaan met de overgangsperiode. Daardoor is het onvermijdelijk dat er binnen Europa tijdelijk nationale verschillen zullen bestaan. Echter, wanneer landen geen gebruik maken van de lidstaatoptie kunnen crypto-activadienstverleners tot achttien maanden na de inwerkingtreding van Verordening betreffende crypto-activamarkten (MiCA) diensten aanbieden zonder vergunning. Daarbij hoeven ze nog niet te voldoen aan de MiCA-vereisten. Vanwege de risico’s die komen kijken bij het handelen in cryptoactiva en cryptoactiva-gerelateerde diensten voor consumenten, vindt het kabinet het belangrijk dat deze partijen zo snel mogelijk aan de volledige set MiCA-vereisten moeten voldoen.
Ruimere bevoegdheden toezichthouders?
Volgens een consultatiereactie zijn de bevoegdheden die aan de toezichthouder worden toegekend ruimer opgeschreven dan in de verordening. Deze bevoegdheden zijn volgens de staatssecretaris van Financiën in de voorgestelde bepaling echter geclausuleerd. Daardoor zijn de bevoegdheden uitsluitend toe te passen met inachtneming van de desbetreffende bepalingen uit MiCA.
Geen aparte behandeling Bitcoin en Ethereum
Tot slot is in twee burgerreacties bepleit om Bitcoin en Ethereum apart te behandelen omdat deze twee activa meer intrinsieke waarde zouden bevatten. Volgens de staatssecretaris is de MiCA juist bedoeld om Europese regels omtrent cryptoactivadiensten te harmoniseren in het belang van consumentenbescherming en financiële stabiliteit. Vanuit dat oogpunt is het wenselijk dat cryptoactiva als Bitcoin en Ethereum ook voldoen aan deze regels. Daarnaast biedt MiCA weinig ruimte voor nationale differentiatie aangezien het een Europese verordening betreft die rechtstreeks geldt.
Bron: Ministerie van Financiën 3 september 2024, kenmerk 2024-0000371108
Geef een reactie