Advocaat-generaal Lückers meent dat echtgenoten in spé in hun voorhuwelijkse voorwaarden een eventuele partneralimentatie bij echtscheiding mogen uitsluiten.
Al vóór het aangaan van hun huwelijk op 29 november 2008 waren een vrouw en een man huwelijkse voorwaarden overeengekomen. In deze voorhuwelijkse voorwaarden waren zij overeengekomen dat geen plicht tot betaling van partneralimentatie kon ontstaan. Na het beëindigen van het huwelijk kon evenmin een recht op partneralimentatie ontstaan. Op 7 januari 20015 verzocht de vrouw Rechtbank Rotterdam om de echtscheiding uit te spreken. Daarbij verzocht zij ook om toekenning van partneralimentatie. Maar de man meende dat hij op grond van het nihilbeding in de voorhuwelijkse voorwaarden zijn ex-echtgenote partneralimentatie hoefde te betalen. Daarop verwees de vrouw naar artikel 1:400 BW. Dit wetsartikel bepaalt dat overeenkomsten waarbij men afziet van levensonderhoud, dat volgens de wet is verschuldigd, nietig zijn. De rechtbank was het eens met de vrouw. Ook was haar beroep op nietigheid naar de maatstaven van de redelijkheid en billijkheid aanvaardbaar.
Vrijheid in opstellen voorwaarden
De man liet het daar niet bij zitten en procedeerde verder. De Advocaat-generaal (A-G) stelt vast dat de Hoge Raad moet oordelen of het nihilbeding met betrekking tot partneralimentatie valt onder de nietigheidsbepaling van artikel 1:400 BW. Artikel 1:158 BW biedt echtgenoten diverse mogelijkheden. Zo kunnen zij een lagere alimentatie overeenkomen dan uit de wettelijke maatstaven zou voortvloeien. Ook kunnen zij een alimentatie van nihil overeenkomen en/of afstand doen van hun recht op partneralimentatie. De A-G meent dat de wetgever deze contractvrijheid voorop heeft willen stellen. Zij concludeert daarom dat het nihilbeding niet nietig is. Overigens betekent dat niet dat een nihilbeding onaantastbaar is. In bepaalde gevallen is een alimentatieovereenkomst namelijk bij rechterlijke uitspraak te wijzigen.
Wet: art. 1:158 en art. 1:400, tweede lid BW
Bron: Parket bij de Hoge Raad 13 mei 2022 (gepubliceerd 18 mei 2022), ECLI:NL:PHR:2022:457, 22/00950
Stoomcursus Voorkom ruzie in bed
Aan de hand van het populaire boek ‘Voorkom ruzie in bed’ (dat als cursusmateriaal uitgereikt wordt!) zal prof. Bernard Schols op de hem bekende wijze, ofwel onder de noemer ‘leren met lol’, het huwelijksvermogensrecht in één dag behandelen. Uiteraard zal er in deze stoomcursus ook aandacht besteed worden aan het geregistreerd partnerschap en de ongehuwde samenwoners.
Geef een reactie