
Concrete verbeteringen die de Belastingdienst samen met vertegenwoordigers van fiscaal dienstverleners heeft gerealiseerd worden niet altijd worden herkend door de leden.
Dit schrijft staatsscretaris Van Oostenbruggen in een reactie op het rapport ‘De Relatie met de Belastingdienst’. Het rapport is van de Nederlandse Orde van Belastingadviseurs (NOB) en het Register Belastingadviseurs (RB).
Het beeld uit de Fiscale Monitor en gebruikerstevredenheidsonderzoek van de FFD verschilt namelijk van de bevindingen van de NOB en het RB volgens de staatssecretaris. In een brief aan de NOB en het RB reageert de staatsscretaris op een aantal bevindingen uit het onderzoek.
De Belastingdienst gaat wel in gesprek met de NOB en de RB om een aantal punten op te pakken om de samenwerking tussen de Belastingdienst en fiscaal dienstverleners verder te verbeteren.
Conclusies rapport ‘De relatie met de Belastingdienst in 2024’
Bereikbaarheid van de Belastingdienst is ten opzichte van 2021 verbeterd
De toegang voor fiscaal dienstverleners zonder vaste contactpersoon blijft een groot knelpunt, want het delen van contactgegevens is nog geen beleid. Er ontstaat een groter wordend verschil tussen fiscaal dienstverleners die wel een vaste contactpersoon hebben en zij die dat niet hebben.
Waardering voor de kwaliteit van de dienstverlening is licht gestegen
Er is vooruitgang geboekt voor wat betreft de algehele waardering voor de kwaliteit van de dienstverlening. Vriendelijkheid van medewerkers blijft een sterk punt, terwijl doorlooptijden van dossiers, consistentie van antwoorden en de snelheid van reageren belangrijke aandachtspunten blijven.
Relatie met de Belastingdienst blijft uitdagend en gekenmerkt door controlecultuur en wantrouwen
De relatie tussen fiscaal dienstverleners en de Belastingdienst wordt nog steeds gekenmerkt door een hiërarchische controlecultuur met weinig ruimte voor pragmatische oplossingen. Wantrouwen en een gebrek aan wederzijds begrip zorgen voor frustraties, met name bij belastingadviseurs. Hoewel er meer aandacht is voor communicatie en snellere reactietijden, blijven fiscaal dienstverleners de afhandeling van bezwaarprocedures en sancties vaak als onredelijk en weinig flexibel ervaren.
E-mail en telefonisch contact zijn de meest gebruikte en gewaardeerde communicatiekanalen
E-mail en de Belastingtelefoon Intermediairs blijven het meest gebruikte kanaal, terwijl digitale kanalen zoals bijvoorbeeld het Meerjarenplan Fiscaal Dienstverleners of Forum Horizontaal Toezicht nog onvoldoende bekend en gewaardeerd zijn.
Het Forum Fiscaal Dienstverleners is een laagdrempelig platform voor informatie-uitwisseling
Het forum wordt gewaardeerd als laagdrempelig platform voor informatie-uitwisseling, maar heeft te kampen met een gebrek aan diepgang en moderatie. Daarnaast zouden standpunten en richtlijnen van de Belastingdienst ook elders beschikbaar moeten zijn, zoals op de officiële website.
Enthousiasme voor Horizontaal Toezicht geldt met name voor grotere organisaties; kleinere bedrijven (mkb) ervaren minder meerwaarde
Horizontaal Toezicht wordt door een meerderheid van de respondenten gewaardeerd vanwege de kortere communicatielijnen en betere samenwerking met vaste contactpersonen. Toch blijft het enthousiasme beperkt, vooral vanwege de toenemende administratieve lasten en de beperkte voordelen voor kleinere organisaties. Er is behoefte aan duidelijkere richtlijnen en een meer consistente toepassing van de principes van Horizontaal Toezicht.
Tax planning onder Horizontaal Toezicht wordt steeds verder beperkt
Aanbevelingen
- Sneller schakelen en duidelijke doorlooptijden garanderen
- Geef heldere richtlijnen over wat onder HT wel of niet voorgelegd moet worden
- Investeer in vaste aanspreekpunten en investeer in de kennis van belastingdienstmedewerkers
- Bied tastbare voordelen voor HT-deelnemers
- Maak Horizontaal Toezicht aantrekkelijker door meer tastbare voordelen te bieden, zoals prioriteit in behandeling.
- Versterk de mandaten van HT-inspecteurs
- Bouw actief vertrouwen op
- Zorg voor wederkerigheid in informatie-uitwisseling
- Herzie het boetebeleid en ga soepeler om met niet-opzettelijke fouten Zorg dat kleine administratieve fouten niet direct leiden tot hoge boetes.
- Investeer in betere communicatie en kennisdeling binnen de Belastingdienst
Geef een reactie